Hakkımızda

Zara’lı Öğretmen Mürteza

Mürteza Üstündağ, Sivas’ın Zara kazasına bağlı, tarımla uğraşan bir ailenin 5 evladından biri olarak Devekse Köyü’nde 1930 yılında doğar... Henüz ilkokuldayken, köyünden çıkıp Pamukpınar Köy Enstitüsü’nde eğitim görmeye başlar. 1948 yılında genç ve idealist bir öğretmen olarak hayata atılır ve tüm hayatı boyunca köylüye, hayvancılıktan çiftçiliğe kadar, öğrendiği her türlü teknik bilgiyi aktarır. Bununla sorumludur artık.

Aynı azimle 1959 yılında , o tarihe kadar kara düzen ve verimsiz bir yapıda olan arıcılığa el atarak Zara bölgesinde “teknik arıcılığa” başlar. 30 yılı aşkın bir süre boyunca hem öğrenir hem öğretir. Öyle ki şimdilerde balı ile adından söz ettiren Zara’da arıcıların Mürteza Hocasıdır.


Köy Öğretmeninin Evlatları

Arıcılık belki bir hastalıktır, bir kez bulaştın mı bırakamazsın. Evlatlarından kimisi mühendis olur, kimisi öğretmen, kimisi zanaatkar... Lakin söz bu ya, o dağ da yaşayan bir daha iflah olmaz. Onlar da bu işe koyulur.

Yıllar yılı her yaz göçebe hayatı yaşanır. Birkaç çadır ile dağların tepelerinde geçen hayat içerisinde torunlar büyür. Onlar da arıcılık bulaşır. Amaç aynıdır, üreten olmak! Emeğe değer katmak


Dünya Değişiyor , Umay Doğuyor!

Zaman ilerledikçe delikli demir çıkar, mertlik bozulur misali, dünya da insanlar da değişir. Marketler vardır artık, büyük firmalar... Babalarından devraldıkları işi devam ettiren evlatlar da görür bu hali. Sonra 3’üncü kuşak gelir. Zara’nın dağlarında onlara yarenlik eden, sonrasına büyüyüp mühendis olan torunlar, omuz atar bu emeğe.

Böyle böyle doğar Umay 2014 yılında... İlk kez firma kurup aynı sene organik tarım sertifikasına başvururlar. 2015 yılından günümüze kadar süregelen, Türkiye ve AB’de geçerli organik tarım sertifikası ile hem arılıklarını hem de dolumlarını kontrol eder ve ettirirler.


Şimdilerde…

Halen her yaz Zara’nın dağlarında organik arıcılık yaparak, teknik arıcılığı çevresine yaymaya çalışmaktadırlar. 2019 senesinde Bursa’da kurdukları Ar-Ge firması ile özellikle propolis üretiminde üniversite desteği ile yüksek teknik ve analiz metotlarını kullanarak, kendi hammaddelerini kendileri işlemektedirler.

Yaşamsal döngünün mimarı arıların doğayla arasında nasıl ki kocaman bir bağ varsa Umay’ın da arıcılıkla bağı öylesine özel ve Yolu Zara’ya düşen herkesi bir parça sac ekmeğinin arasına bal katık etmeye davet eder…